EU geeft Google megaboete van meer dan 2 miljard

De EU gaat Google een megaboete van meer dan één miljard euro geven. Zo meldde zakenkrant de Financial Times een tijdje geleden al op basis van bronnen rond het dossier in Brussel.

Intussen is het uiteindelijke bedrag bekend geworden en dat is €2,42 miljard geworden! Meer dan dubbel zoveel als verwacht! Maar dit is uiteraard peanuts voor Google.

Google krijgt megaboete van 1 miljard euroGoogle krijgt de boete omdat ze misbruik maakte van haar dominante marktpositie als zijnde ‘de grootste zoekmachine’ door eigen producten en diensten een voorsprong te geven op de concurrentie.

In deze zaak ging het om de prijsvergelijker Google Shopping, een doorn in het oog van vele Europese bedrijven. Maar er zijn nog meer problemen aan de horizon.

De Europese concurrentiewaakhond heeft nog een paar andere zaken lopen tegen Google. De kans is groot dat er later dit jaar ook nog uitspraken in die zaken komen. Die gaan over Android en het algemene advertentiebeleid van de internetgigant.

Na een onderzoek van meer dan 7 jaar heeft Brussel nu eindelijk uitspraak gedaan. De hoogte van de boete vestigt meteen een nieuw record.

De hoogste boete tot nu toe was voor chipmaker Intel. Dat bedrijf moest in 2009 een boete van 1,1 miljard euro betalen wegens het misbruiken van haar dominante marktpositie.

Google heeft intussen laten weten dat ze het niet eens zijn met de veroordeling. Ze overwegen serieus om beroep aan te tekenen.

Google krijgt 90 dagen om Google shopping aan te passen

De EU geeft Google  90 dagen de tijd om de nodige aanpassingen aan Google shopping te doen. Als zij dat niet doen wordt de boete nog verhoogd.

Kees Verpalen
Kees Verpalen van Beslist.nl

Prijsvergelijker Beslist.nl ziet alvast gouden tijden voor zich.

Ze verwachten een flinke stijging in de bezoekersaantallen zodra Google Shopping is aangepast of verwijdert.

“Ik kijk heel positief naar deze ontwikkeling en ben verheugd om weer een belangrijker rol voor webshops in Nederland te kunnen spelen” zei Kees Verpalen van Beslist.nl hierover tegen Emerce.

De dagdroom van Verpalen was nog niet over: 
“Ik verwacht dat Shopping helemaal verdwijnt van de eerste pagina met algemene zoekresultaten. De meest gewenste situatie is een resultatenpagina met een gezonde mix van organische en betaalde resultaten. Zoals het was tot Shopping werd vastgeprikt bovenaan pagina één.”

“Nu pakken de afbeelding van Shopping zestig procent van het verkeer en tekstreclames de overige veertig procent. Een groot deel van dat bereik verdwijnt en kan deels weer naar vergelijkers.” (Wat Verpalen zegt in deze laatste paragraaf is uiteraard onjuist)

Verder denk ik dat Verpalen iets te voorbarig is. Ik denk persoonlijk niet dat Google de Shopping dienst volledig gaat verwijderen. Waarom zouden ze? Maar ik begrijp goed dat hij daarop hoopt.

De website Beslist.nl verloor namelijk sinds 2015 meer dan de helft van haar bezoekers aan Google Shopping. De Arnhemse ondernemer hoopt tegen eind 2017 zijn oude positie in Google weer terug te krijgen.

Ook dat is helaas niet zo simpel als hij denkt Er zijn de afgelopen jaren ook nog hopen andere veranderingen geweest bij Google. Dus of dat écht gaat gebeuren is nog maar de vraag.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.