Google deelt de drie voornaamste redenen waarom je Rich Snippets niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten

Vorige week vroeg Peter Müller op Twitter waarom zijn Rich Snippets niet zichtbaar zijn in zoekresultaten en hoe hij dat moest oplossen. Hij kreeg antwoord van John Mueller van Google. John liet in zijn reactie weten wat nou de drie voornaamste redenen zijn waarom Rich Snippets niet gebruikt worden in de zoekresultaten.

John slaagt er min of meer in deze ingewikkelde vraag te beantwoorden in één enkele Tweet. Hieronder vind je een vertaling van zijn antwoord:

1. Je Rich Snippet Markup is technisch incorrect (gebruik de Structured Data Testing Tool)
2. Je Rich Snippet Markup voldoet niet aan de richtlijnen (bv verkeerd soort Markup)
3. Je hebt algemene kwaliteitsproblemen op je site

Problemen met Rich Snippets oplossen

Rich Snippets bestaan al sinds 2009 maar worden nog altijd niet door iedere webmaster gebruikt.  En dat is jammer want de techniek heeft veel potentieel.

De afgelopen jaren is Google steeds meer Rich Snippets en Featured Snippets gaan tonen in de zoekresultaten en daardoor is de aandacht voor het onderwerp ook weer toegenomen.

Helaas is de implementatie van deze techniek soms nog een probleem voor webmasters. Laat ons even wat dieper ingaan op de materie en één voor één de punten overlopen uit John’s Tweet.

1. Je Rich Snippet Markup is technisch incorrect

Dit is veruit de meest voorkomende reden dat Rich Snippets niet werken. Je Rich Snippet Markup moet voldoen aan een bepaalde syntaxis. Als je een foutje maakt waardoor je code niet aan deze syntaxis voldoet, dan wordt je Snippet ook niet getoond in Google.

Om te kijken of je Markup klopt kan je gebruik maken van de Structured Data Testing Tool van Google. Als je inderdaad een fout in je code hebt zal je moeten uitzoeken wat er verkeerd is gegaan. Een goed startpunt voor deze oefening zijn de Google Docs over Structured Data Markup.

Wat verder nog handig kan zijn om te weten is dat er ook een rapport bestaat voor gestructureerde gegevens in de Google Search Console waarin je kan zien of er iets misloopt met snippets op je website. Een andere tool die van pas kan komen wanneer je met Rich snippets aan de slag gaat is de Google Data Highlighter.

2. Je Rich Snippet Markup voldoet niet aan de richtlijnen

Is de markup van je Rich Snippets helemaal correct en worden ze toch niet getoond? Dan zou het kunnen dat je per ongeluk de regels hebt overtreden. Je Rich Snippet Markup moet namelijk niet alleen technisch correct zijn, ze moet ook voldoen aan de Richtlijnen voor Gestructureerde Data van Google.

Overtreed je de regels dan wordt je Rich Snippet simpelweg niet getoond. In dat geval is het aan te raden de richtlijnen nog eens grondig door te lezen en te kijken of je iets verkeerd hebt gedaan.

De meest voorkomende fout is dat men niet het juiste soort Markup gebruikt voor het doel wat men wilt bereiken. Er zijn namelijk best wel veel verschillende types van Rich Snippet Markup om uit te kiezen, je leest hier meer over in het artikel A Guide To Schema Markup & Structured Data SEO Opportunities By Site Type van Search Engine Land.

Wat men vaak ziet is dat mensen bijvoorbeeld Review Markup voor producten verwarren met Review Markup voor diensten. Dat gaat natuurlijk niet werken. Je moet je dus goed informeren.

Laatst hielp ik een collega die problemen had met verdwijnende Rich Snippets op een site. En na alle Markup grondig nagekeken te hebben bleek het uiteindelijk om een probleem te gaan met een heel ander stukje Rich Snippet Markup dat zich over de hele site in de footer bevond. En dat is niet toegestaan.

Zo zie je maar weer hoe mensen soms zaken over het hoofd zien door zich op de verkeerde zaken te focussen. Je moet dus goed opletten wat je doet en zorgen dat je je aan alle richtlijnen houdt.

3. Je hebt algemene kwaliteitsproblemen op je site

De laatste reden waarom je Rich Snippets niet te zien zouden kunnen zijn is het feit dat je website kwalitatief niet goed genoeg is om vertrouwd te worden door Google. Bijvoorbeeld omdat je site gevuld is met slecht geschreven teksten en/of thin content, of omdat je aan Keyword Stuffing doet.

Of gewoon omdat je op een andere manier de Google Richtlijnen voor Webmasters overtreedt. Als Google je website niet vertrouwt dan moet je uiteraard eerst verbeteringen aanbrengen zodat Google je website wel gaat vertrouwen.

Een correcte implementatie van Rich Snippet Markup is geen garantie op weergaves in Google

Om verwarring te voorkomen voeg ik hier zelf graag nog aan toe dat een correcte implementatie van Rich Snippets geen garantie is op weergaves in Google. Rich Snippets zijn enkel een extra functionaliteit waar Google gebruik van maakt als het haar uitkomt.

Het is dus niet iets wat altijd standaard zal werken. Je Snippets kunnen ook onzichtbaar blijven als je alles netjes hebt geimplementeerd. Maar wie niet waagt, wie niet wint. Dus laat je hierdoor vooral niet afschrikken.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

2 Comments

  1. Goed verhaal Kim, wij merken dat veel webmasters ook wat makkelijk omgaan met de definities die worden gehanteerd voor de markup. Het is dan technisch niet fout, maar wel fout als je kijkt hoe het bedoeld is.

    1. Tnx! Ja, in het begin kan het best verwarrend zijn ook. Veel opties om uit te kiezen en niet voldoende goede documentatie. Ik snap wel hoe het komt in elk geval.

Comments are closed.