Google op het matje geroepen door de Belgische fiscus

Google België wordt op het matje geroepen. Want volgens de Belgisch fiscus ligt de aangegeven omzet van 32 miljoen euro voor 2016 een stuk lager dan men zou verwachten van een gigant als Google.

Google op het matje geroepen door de Belgische fiscus

Het bedrijf wordt ervan verdacht de afgelopen jaren een deel van haar omzet niet aangegeven te hebben en daarom krijgen ze controle over de fiscale jaren 2014 en 2015.

Google België gaf voor het jaar 2016 een omzet op van 32 miljoen euro waarvan 1,9 miljoen euro winst. Daarover betaalde de zoekgigant 740.404 euro belastingen.

Deze omzet komt volgens de Federale Overheidsdienst Financiën echter niet overeen met de reële financiële activiteiten van het bedrijf dat door hen geschat wordt op maar liefst 220 miljoen euro.

Deze informatie komt uit het jaarverslag 2016 van Google België zelf volgens Le Soir: “Op het moment dat de jaarverslagen werden goedgekeurd, was de controle nog steeds aan de gang. We zijn momenteel aan het onderhandelen met de fiscus om tot een akkoord te komen”, verklaarde Google België. De Federale Overheidsdienst Financiën geeft geen commentaar wegens het beroepsgeheim waar zij aan gebonden is.

Google is een ster in belastingontduiking

Het is niet gek dat de Belgische fiscus Google in het vizier heeft, het bedrijf is namelijk een ster in belastingontduiking. Alle activiteiten in Europa worden bijvoorbeeld vanuit Ierland georganiseerd waar het belastingklimaat stukken voordeliger is. En ze doen er werkelijk alles aan om maar zo min mogelijk belasting te betalen.

Het is dan ook niet de eerste keer dat Google controle krijgt van de fiscus of andere financiële instanties. Onlangs werden ze er door de Franse fiscus nog van verdacht tussen 2005 en 2010 belastingen ontdoken te hebben, maar ze zijn er uiteindelijk niet voor veroordeeld. Daarnaast kreeg het bedrijf in juni de grootste boete ooit van de Europese commissie wegens concurrentievervalsing.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.