Google Owl Update moet nepnieuws tegengaan

Google Owl UpdateGisteren heeft Google voor de verandering eens een algoritme update officieel aangekondigdHet gaat om de Google Owl Update, een update om nepnieuws tegen te gaan.

Naast de wijziging aan het algoritme is er ook een verandering aangekondigd aan de procedures die nepnieuws moeten tegengaan.

 

Ik zal eerst kort voor je samenvatten wat Google heeft aangekondigd

  • Google is bezig met het tweaken van haar algoritme met als doel autoritatieve websites meer waarde toe te kennen, en websites van lage kwaliteit juist minder waarde wanneer het gaat om zoekopdrachten die eventueel te maken kunnen hebben met potentieel kwetsende of misleidende inhoud.
  • Google heeft de interne Quality Raters Guidelines aangepast om de Quality Raters van Google te helpen hun werk zo effectief mogelijk te doen. (Dit was al bekend sinds 14 maart 2017, maar het staat er hier ook nog eens bij.)
  • Google heeft feedbackformulieren toegevoegd voor automatische aanvulling tijdens het zoeken  en aanbevolen fragmenten (beter bekend als featured snippets).

Waarom bestaat de Google Owl Update?

Google wordt al sinds november 2016 geplaagd door problemen met nepnieuws en andere kwaliteitsproblemen zoals ongepaste automatische aanvullingen tijdens het typen van een zoekopdracht in Google óf foutieve aanbevolen fragmenten (featured snippets). Vooral rond de afgelopen presidentsverkiezingen in Amerika was er veel gedoe. Voornamelijk met betrekking tot nepnieuws.

Hier is een goed voorbeeld van wat er toen zoal mis ging bij Google:

Nepnieuws tijdens verkiezingen in Amerika

Gevoelige Zoekopdrachten leveren soms twijfelachtige resultaten op

Maar ook rond erg gevoelige zoekopdrachten (in de VS en in Europa) was er een hoop heisa, en terecht! Deze problemen zijn nog steeds niet opgelost trouwens. Onderstaande screenshot is zopas genomen en kijk eens even naar het eerste en derde resultaat in die lijst!

Screenshot uit Google.nl van 27 April 2017:

Is de holocaust echt gebeurd

Google Owl Moet nepnieuws weren

Dit is allemaal niet al te best voor Google’s imago als beste zoekmachine ter wereld. Google hoopt daar nu met de Google Owl Update verandering in te brengen. Laat ons hopen dat het werkt.

Wat we tot nu toe weten over Google Owl

Na de aankondiging kreeg Gary Illyes van Google natuurlijk een hele hoop vragen van allerlei webmasters en seo specialisten. Hieronder een opsomming van dingen die nu al bekend zijn over Google Owl.

Recente schommelingen niet te wijten aan Google Owl Update:

Volgens Gary zijn de recente schommelingen in Google (5 vrij onrustige dagen volgens SEOradar.nl)  die we de afgelopen dagen zagen dus niet te wijten aan de Google Owl Update.

Grote merken krijgen geen voordeel in Google:

Voor nieuwe websites zal het niet moeilijker worden om te ranken:

 

Meer weten over Google Owl?

Als je al wat meer details wilt weten kan je het volgende artikel lezen: Google’s ‘Project Owl’ — a three-pronged attack on fake news & problematic content (Via Danny Sullivan op searchengineland.com).

Heb jij ook wel eens rare dingen in Google gezien? Of heb je een vraag? Je kunt reageren via het reactieformulier onderaan deze pagina.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.