Google Phantom is gewoon een Google Core Update

Er is in het verleden al veel geschreven over de Google Phantom Updates. Dat is een serie van mysterieuze updates die daarom ook de toepasselijke naam Google Phantom meekregen.

Deze spookupdates leken vooral te ‘kijken’ naar de kwaliteit van de pagina’s op je site. Een beetje zoals Google Panda dus. Sommige mensen dachten ook dat het gewoon Google Panda was trouwens.

Maar sinds kort weten we eindelijk wat die veelbesproken Google Phantom Updates eigenlijk waren!

Want Gary Illyes (Webmaster Trends Analyst bij Google) liet namelijk een paar dagen geleden via twitter weten dat die Google Phantom Updates gewone Google Core Updates zijn.

Wat zijn Google Core Updates ook alweer?

Google Core updates zijn aanpassingen aan het Google Core Algoritme dat sinds 2013 ook wel Hummingbird wordt genoemd. Google Hummingbird zou je het hoofdalgoritme van Google kunnen noemen.

Hummingbird zelf is vooral gericht op de gebruikersintentie, het ‘snapt’ synoniemen en kan de context beoordelen waarin een trefwoord gebruikt wordt en zo achterhalen wat de gebruiker eigenlijk zoekt. Dit concept noemt men ook wel semantisch zoeken.

Maar Google Hummingbird is meer dan dat alleen. Het is ook de ruggengraat van Google, het is het hoofdalgoritme. Alle andere bekende Google Algoritmes zijn eigenlijk enkel tools van Hummingbird: Rankbrain, Panda, Penguin enz..

Daarom noemt men dit Algoritme dus het Google Core Algoritme. En aanpassingen aan het Google Core algoritme noemt men daarom dus ook Google Core Updates.

Google Phantom Updates zijn vermoedelijk wat grotere Google Core Updates die opvielen

Persoonlijk vermoed ik dat de Google Phantom updates dus gewoon wat grotere Google Core updates waren die opvielen. De meeste SEO’ers denken bij core updates vooral aan kleine tweaks aan het algoritme die niet zoveel impact hebben. 

Dat is meestal ook wel zo. Maar er zullen zo nu en dan uiteraard ook wel wat grotere wijzigingen plaatsvinden aan het algoritme zelf of aan de manier waarop het algoritme data van de andere algoritmes en tools gebruikt.

Maar dit is uiteraard giswerk. Wat denken jullie ervan? Ik hoor het graag via het reactieformulier onderaan.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.