Google Shopping aangepast om bijkomende boetes van de EU te vermijden

Google Shopping Aangepast om bijkomende boetes te vermijdenSinds 28 September 2017 staat de nieuwe versie van Google Shopping online. Die dag was de deadline die Google opgelegd was door de EU wegens de mededingingszaak rond Google Shopping die Google in Juni 2017 verloor.

Het bedrijf kreeg toen een boete van de EU van 2,42 miljard euro wegens het misbruiken van haar positie als grootste zoekmachine ter wereld om haar eigen dienst Google Shopping voor te trekken in de zoekresultaten. Google is het trouwens niet eens met deze veroordeling en ging in beroep. Maar om bijkomende boetes te voorkomen (die kunnen oplopen tot 5% van de dagelijkse omzet) heeft Google  wel tijdig de nodige wijzigingen doorgevoerd.

Zoals ik eerder  reeds schreef gaat Google andere prijsvergelijkers een kans geven om ook in Google Shopping getoond te worden door middel van een veilingsysteem. Als je goed kijkt zie je hier en daar al een prijsvergelijker opduiken in de zoekresultaten maar echt veel stelt het voorlopig nog niet voor. Ik moest flink zoeken om een goed voorbeeld te vinden.

Hier zie je een screenshot van de nieuwe Google Shopping Interface:
Google shopping met prijsvergelijkers

Zoals je ziet staat er onder het derde artikel de tekst “Van Vergelijk.nl” en niet “Van Google”. Vergelijk.nl liet via Emerce weten dat ze voorlopig nog niet binnenlopen, ze krijgen nog niet veel extra verkeer van Google Shopping.

Ben Kerkhof, de directeur van Vergelijk.nl verklaarde hierover het volgende aan Emerce: “Niet blown away, maar we zijn ook nog maar drie dagen live én onze uitingen zitten in een carrousel. Ze zijn dus niet altijd te zien.”

Het bedrijf werd enkele weken geleden door Google benaderd met de vraag of ze mee wilden doen aan het nieuwe geforceerde Google Shopping experiment en zag het als een kans. “De klik op de term ‘Van Vergelijk.nl’ zijn nu nog gratis. De andere kliks die direct naar de webwinkel gaan niet. Dat zijn betaalde links waarbij de prijs tot stand komt in een veiling. Maar ja, het is een veiling met Google. We hebben nog geen helder zicht op hoe het biedproces verloopt.” aldus Ben Kerkhof via Emerce.

Beslist.nl, een andere bekende Nederlandse vergelijkings-website is minder te spreken over de nieuwe Google Shopping interface. “We zijn verrast en teleurgesteld over de huidige invulling van Google Shopping. Ze hebben de eis van de Europese Commissie, creëer een gelijk speelveld, vrijwel volledig naast zich neergelegd en zijn op oude voet verdergegaan. De enige aanpassing is, dat zij nu ook prijsvergelijkers toelaten binnen Google Shopping. Dit voldoet echter op geen enkele wijze aan de eis om een gelijk speelveld te creëren. Het is nu een farce.” zo laat Beslist.nl weten via hetzelfde artikel op Emerce.

Beslist.nl had zich bij de wijziging iets anders voorgesteld, wat dat was is te lezen in het artikel: EU geeft Google megaboete van meer dan 2 miljard. Maar dat zit er voorlopig nog niet in.

Het laatste woord is zeker nog niet gezegd in deze zaak, er is enorm veel geld mee gemoeid en Google zal naar mijn gevoel niet meer aanpassen dan absoluut nodig is om bijkomende boetes te voorkomen. Wordt vervolgd..

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *