Google’s sneaky plan om meer controle te krijgen over de online advertentiemarkt

Het gerucht gaat dat Google van plan is om Google Chrome toe te rusten met een eigen Adblocker. Dit staat te lezen in een artikel van The Walstreet Journal. De Adblocker zou standaard zijn ingeschakeld en bepaalde online advertenties blokkeren die bekend staan wegens een slechte gebruikerservaring.

Google Chrome AdblockerGoogle zou die functie binnen enkele weken aankondigen, maar is nog bezig met het uitwerken van de laatste details en kan nog steeds beslissen om niet verder te gaan met het plan. Dit volgens de anonieme bronnen van The Wallstreet Journal.

Wat nu precies onaanvaarbare advertenties zijn is onlangs gedefinieerd door “The Coalition for Better Ads“. Een initiatief waar Google zelf ook aan deelneemt. Het gaat onder meer om vervelende pop-ups, paginavullende advertenties en automatisch startende video’s.

Hoe de Adblocker van Google gaat werken is nog niet zeker. Er zijn meerdere mogelijkheden. De eerste optie is alle advertenties (ook de aanvaardbare) op websites die onaanvaardbare advertenties bevatten blokkeren. (En niet de hele pagina zoals Business Insider Nederland beweert 😂)
Zo zou men website-eigenaren ertoe kunnen bewegen om enkel nog aanvaardbare advertenties te tonen. De tweede optie is om alleen maar de de onaanvaardbare advertenties te blokkeren.

Google geeft geen commentaar op het Adblocker plan

Google wilt geen commentaar geven dus het blijft voorlopig bij geruchten. Sommigen zullen misschien denken dat het een beetje gek is dat Google – een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van advertentieverkoop – standaard een Adblocker gaat meeleveren in Google Chrome. Maar ze weten bij Google juist heel goed waar ze mee bezig zijn. Het is duidelijk een defensieve beweging om het gebruik van andere Adblockers zoals Adblock Plus tegen te gaan.

Want door het toenemende gebruik van Adblockers (26% in de VS) daalden de inkomsten uit de advertentiemarkt de laatste jaren aanzienlijk. Om dan nog maar te zwijgen over het feit dat Google en andere advertentieverkopende bedrijven al een tijdje gechanteerd worden door het bedrijf achter Adblock Plus (Eyeo GmbH). Je leest er meer over in het Vice artikel: AdBlock Plus is geen haar beter dan de advertenties die het blockt

Door zelf een Adblocker uit te brengen hoopt Google de groei van Adblockers van derden tegen te gaan. En dat is niet onmogelijk aangezien Google Chrome een aanzienlijk deel van de browser-markt in handen heeft (47.5% in de VS en 58% wereldwijd).

Op die manier zouden ze zelf weer enigzins controle krijgen over welke advertenties geblokkeerd worden en welke niet. En je kunt al raden welke advertenties zeker niet geblokkeerd zullen worden: Die van Google zelf 😉

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.