Hieperdepiep: SEOnieuws.com wordt vandaag 1!

SEOnieuws.comExact 365 dagen geleden op donderdag 2 februari 2017 registreerde ik de domeinnaam seonieuws.com.

Ik had hem al een tijdje op het oog en hij was ook gewoon nog vrij, in tegenstelling tot de .nl én .be variant. Ik had de WordPress website die erop staat reeds gemaakt en er stond ook al één artikel op dat dateert van 1 februari 2017.

Ik kon dus meteen online! De dagen daarop ging ik hard aan de slag met het schrijven van de eerste nieuwsberichten. Op 8 Februari 2017 stonden er welgeteld acht artikelen op de site en was hij eindelijk toonbaar. Tenminste, dat dacht ik.

Voor je verder leest: Als je ongemakkelijk wordt van het woord “kut” of geen humor hebt is dit een goed moment om de site te verlaten. Hier is een leuk filmpje over Nijntje.

Goed… Nu er enkel volwassenen aanwezig zijn kan ik vrijuit praten dus daar gaan we. 

Hoofdstuk 1: De geboorte van SEOnieuws.com

Trots als een pauw kondigde ik de lancering van de nieuwe website aan op Sitedeals. De ontvangst was allesbehalve hartelijk, een hoop gezeik over dingen waar ik niet om gevraagd had. En bijna niemand die het was opgevallen dat er bijvoorbeeld een goed geresearcht artikel over de komende mobile-first index op de site stond.

Parels voor de zwijnen dus?  Nee, gelukkig toch niet, want er werd ook flink gelezen en sommigen mensen schreven zich zelfs meteen in voor de nieuwsbrief.  Maar die mensen zeiden verder niets in het forum.

Desalniettemin kreeg ik bij SiteDeals wel de nodige feedback. De manier waarop ze bezorgd werd was niet altijd even beschaafd, maar mensen in forums zijn nou eenmaal kut 😉

Sowieso gedragen sommige mensen zich soms ronduit bot en onbeleefd online. Dat is lekker makkelijk want ze zitten toch lekker veilig achter een schermpje.

Een greep uit de sappige reacties die ik kreeg:

Monia H / Heino S:

“Heb deze topic even gelezen. Ik versta mij er niet aan dat mensen hier onbeschoft doen.
Ze geven goede raad, tips.. Ik vind meer de topicstarter onbeschoft en respectloos omdat de persoon niet respecteert wat de mensen meedelen om zijn site te verbeteren.”

Arjen Z:

“Wat een niveau weer.”

Monia H / Heino S:

“Iddem Arjen. Aandachtstrekkers waarschijnlijk en terwijl staat hun linkje weer ergens anders…”

Robin L:

“Sluit me hier volledig bij aan, walgelijke reactie ook richting B van der Weerd en John T. Lijkt me goed per ommegaande deze vermelding weer te verwijderen, als je om kritiek vraagt en hier niet mee om kan gaan dan moet je je wellicht afvragen waar je mee bezig bent. Ook ik vind je website onwijs ‘KUT’, de afbeeldingen zijn veel te schreeuwerig en daarnaast betreft het hier gewoon een theme check. (*kuch linkje op SD*)

Sander R:

“Ik snap niet zo goed waarom mensen om feedback vragen als er niets meer valt te zien dan een basic website zonder enige inspiratie en originaliteit.”

Bianca W:

“Ik heb gekeken naar de website. Mijn zoon van negen jaar vond de website grappig met die poppetjes, ik als volwassene niet. Met betrekking tot de teksten komen deze te simpel over, maar ik kijk dan ook met het geoefende oog van een tekstschrijver, ik begrijp dat jij je meer op seo in zijn algemeenheid richt. Ik val verder niemand aan, ik ben niet kut, voel me wel kut door de griep, en wens je veel succes met je nieuwe website.”

Wouter P:

“Je promoot hier gratis je website in het kader van “feedback” en als die feedback dan komt is het “arrogant” en zijn alle gebruikers van fora ***? (maar je wilt ze wel op je website hebben..?)

On topic:
Desktop pagespeed 64? –> niet echt SEO
Daarnaast is het logo een beetje onscherp, wat in mijn optiek erg onprofessioneel oogt.

Ik ben ook benieuwd wat er bedoeld wordt met (op de “Over” pagina):
Je vindt hier het laatste nieuws uit de SEO en online marketing wereld in je eigen taal en toegespitst op je eigen regio.”

Wouter is misschien een beetje bang van kutjes want hij durft het woord niet eens te schrijven. Ikzelf heb daar niet zo’n probleem mee. Ik vind het juist wel leuk om mensen een beetje te choqueren 😉

En hij snapte duidelijk ook niet waar de tool Google PageSpeed Insights nu eigenlijk voor dient. Maar goed, genoeg oude koeien uit de sloot gehaald voor vandaag. Ik kan er nu eigenlijk wel mee lachen 🙂

Maar bedenk voor je iets post even dat er aan de andere kant, achter een ander schermpje ook échte mensen zitten van vlees en bloed. En dat je dus nooit weet wat voor gevolgen je acties kunnen hebben.

Geïntegreerd in het land van “kut”

Als je het schokkend vind dat ik schrijf dat mensen kutgedrag vertonen online dan vraag ik me af onder welke steen jij gelegen hebt. Iedereen kan dat zien en het woord kut is anno 2018 ook niet echt schokkend meer.

Ik zie het meer als het bewijs van mijn succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving. Want zelf ben ik geboren en getogen in België waar dat woord niet zo ingeburgerd is als hier. Hier in Nederland is gewoon alles kut. En dat bedoel ik niet letterlijk. Ik heb het hier verder prima naar mijn zin hoor!

Maar jullie zetten dat woord gewoon overal voor. Waar of niet? 

Nu ik het er toch over heb, dit is een belangrijk punt waar ik het nog over wilde hebben: Kan iemand mij eens uitleggen wat een “kutlijer” is?

Laatst schreeuwde iemand het tegen me vanuit zijn auto en ik heb het hem natuurlijk meteen gevraagd, hij keek enigszins verbaasd en zei “kweenie” en toen reed hij gewoon  heel hard weg. Dat vind ik nou echt zo onbeleefd hè!

Maar even zonder dollen. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Als mijn oma klaagt  over mijn woordgebruik dan bied ik mijn excuses aan (sorry oma), de rest wil ik niet horen klagen.

Niet iedereen vond SEOnieuws.com een “kutsite”

Natuurlijk was niet iedereen op Sitedeals bot en onbeleefd of boos dat ik zo goed geïntegreerd ben hier in Nederland. Er zaten ook gewoon heel normale reacties tussen en ik kreeg zelfs enkele prive berichten van mensen die de aankondiging ook gezien hadden en mij een hart onder de riem wilden steken.

Zoals deze:

“Hoi Kim,

Af en toe zie ik eens wat voorbij komen en kwam via SD op Seonieuws.com
Goed bezig, interessante artikelen!

Ik zag onderaan je artikel wie je bent en daar staat 2x het woord “een”
Wellicht een verbeterpuntje.

Goed weekend alvast!

Anoniem”

Dat was aardig, maar ik vind het ook wel een beetje triest dat mensen dat niet eens publiekelijk durfden te posten. Nee, stel je voor dat we aardig voor mekaar zouden zijn! Dat kan toch niet?! Wat zouden mensen wel niet denken. Is het echt zo erg gesteld met de mensheid?

But anyway: Aan het eind van de rit neem je gewoon alle kloppende feedback ter harte, voert de nodige aanpassingen uit en gaat verder met waar je mee bezig was. De site is wel beter geworden daardoor en daar gaat het uiteindelijk om. En naderhand bekeken is het ook best een grappig verhaal.

Het grappigste is nog wel dat het ontwerp en uiterlijk van de site in dat stadium voor mij nog niet zo belangrijk waren. Het ging mij puur om het nieuws dat er op zou komen te staan. Als je gaat kijken naar de aankondiging op SiteDeals dan kan je dat ook duidelijk zien.

Maar ik had dus nog specifieker moeten zijn blijkbaar. Ik vroeg namelijk helemaal niet om een review van de site of zijn uiterlijk. Anders had ik het wel in de sectie site checks gepost toch? Maar goed, blijkbaar was dat niet helemaal doorgedrongen tot iedereen.

Waarom schrijf ik hier over?

Sommige mensen hadden er misschien voor gekozen om dit eerste hoofdstuk niet teveel aandacht te geven en alleen de mooie dingen te vertellen. Maar ik vind het juist wel belangrijk om het er over te hebben.

De moraal van het verhaal is namelijk dat je je nooit door iemand moet laten vertellen dat je iets niet kan. We kennen allemaal het gezegde: “De beste stuurlui staan aan wal.” Dat is hier ook van toepassing.

Ik zie het zo: Je hebt mensen die doen, en je hebt mensen die praten. Mensen die doen zijn geen haar beter dan een ander maar zijn wel degenen die met de eer gaan lopen, of met de schande.

Angst is géén goede raadgever

Voor veel mensen is de angst om te falen sterker dan de hoop om te winnen. Dat idee heb ik uiteraard niet zelf bedacht. Dat is al veel langer bekend onder marketeers. Dit is gewoon zoals ik het concept heb opgeslagen in mijn hoofd voor later gebruik.

Aaron Orendorff zegt hierover in een van zijn blogberichten:

“Fear trumps hope every day of the week, and twice on Sunday.”

Als je wilt weten waarom moet je het artikel gewoon lezen. Het is eigenlijk niets nieuws. Maar hij legt het concept wel heel goed uit en voegt er ook nog iets extra aan toe wat erg bruikbaar is. Als je meer wilt weten over dit soort dingen moet je op zoek naar artikelen over Neuromarketing, Web Psychologie of Marketing Psychologie.

Maar goed, wat hij eigenlijk zegt is ontzettend deprimerend in eerste instantie. Maar jammer genoeg is het wel een beetje waar.

Het levende bewijs hiervan is voor mij Donald Trump. Ik heb echt een schurfthekel aan die vent dus ik sleur hem overal bij.

Maar zijn succes is dus prima te verklaren. Slim is hij niet, maar hij weet wel hoe je de angst van mensen kunt gebruiken voor eigen gewin. Want ook in het stemhokje kiezen mensen vaak met hun onderbuikgevoel en niet met hun hersenen.

In veel artikels over neuromarketing gebruikt men trouwens de woorden reptielenbrein of amygdala in plaats van onderbuikgevoel.

Luister niet teveel naar je angsten want de brutalen hebben de halve wereld

Maar goed, je kunt deze gedachte natuurlijk ook als een gouden kans zien. Het is namelijk ontzettend bruikbaar in je marketingstrategie en het zet natuurlijk ook aan het denken. Want eigenlijk wil dit ook zeggen dat je maar één ding anders hoeft te gaan doen om vooruit te komen: Niet meer zoveel naar je angsten luisteren.

Niemand kan slagen zonder eerst te falen

Angst om te falen een verschrikkelijke dooddoener waardoor veel mensen zichzelf tekort doen. Wees niet bang om te falen, ga er gewoon vanuit dat je zo nu en dan flink op je bek gaat. Dat hoort erbij.

Niemand heeft ooit leren fietsen zonder te vallen. En je kunt het trouwens toch nooit goed doen voor iedereen. Er is zit altijd wel een zeikerd bij.

Mensen kunnen meer hebben dan je denkt

Als het erop aankomt pikken mensen best wel veel heb ik gemerkt. Ik weet bijna zeker dat sommige professionele tekstschrijvers of copywriters zo nu en dan even aan hun hoofd krabben als ze mijn artikelen lezen.

Maar als het gewoon bruikbare info is waar ze iets aan hebben komen ze toch wel terug en nemen ze dat erbij.

Ben jij er toevallig zo eentje? Wel, bedenk dan dat ik soms ook ga knarsetanden als ik op jouw zelfgeknutselde site zit, 5 seconden moet wachten en 23 javascript fouten zie. Nu staan we quitte 😉

Om maar te zwijgen van de gigantische afbeeldingen die ik soms tegenkom op websites. Maar goed, ook ik kom terug als je interessante dingen schrijft waar ik wat aan heb.

Dat was dus het eerste roerige hoofdstuk van het seonieuws.com verhaal. Daarna is het heel snel gegaan eigenlijk.

Hoofdstuk 2: De baby groeit als kool!

Zoals je al begrepen zal hebben ben ik niet lang blijven treuren om de reacties op SiteDeals. Er was duidelijk vraag naar een site zoals deze. Het conversie-percentage van de wekelijkse SEO nieuwsbrief was verbazingwekkend hoog. Zeker in het begin toen de site nog niet lang online was.

En niet alleen dat, er zaten ook nog eens verschillende namen tussen van mensen die ik best wel hoog heb zitten. Mensen die al over SEO schreven óf er al mee bezig waren toen ik nog een webdesigner was die websites afleverde met als paginatitel “Home” (schaam, schaam).

Ik moet toegeven dat ik daar wel een beetje de zenuwen van kreeg in het begin. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik dacht eerst een paar maanden veilig in de zandbak te kunnen spelen bij wijze van spreken. Maar dat zat er dus niet in.

De bezoekersaantallen groeiden sneller dan ik verwacht had en de site groeide snel. In mei 2017 werd seonieuws.com toegelaten tot Google Nieuws wat de groei van de site nog een extra boost gaf.

En zes maanden na de lancering van de site bereikte seonieuws.com haar symbolische doel: De nummer één positie in Google op het trefwoord “SEO nieuws”.

Gelukkig (voor mijn zenuwen) kreeg ik al vrij snel snel hulp van collega Nathan Veenstra van Letterzaken.nl, hij nam  de eindredactie op zich en leerde mij zo al doende ook een aantal dingen over schrijven.

Verder schrijft hij zelf trouwens ook zo nu en dan een stukje voor deze siteIk heb veel aan hem gehad.

En dat is ook de reden dat ik hem in het bijzonder even extra wil bedanken voor zijn hulp en ook voor zijn vertrouwen in mij. Maar natuurlijk ben ik ook erg blij met onze gastauteurs die zo nu en dan een bijdrage doorsturen én met jullie: De trouwe lezers. 

Ik blijf me verbazen dat zoveel hardwerkende mensen uit de IT-sector (die meestal omkomen in de e-mails) zich hebben ingeschreven op de wekelijkse nieuwsbrief en hem meestal nog openen ook.

Ik zie dat als een compliment want ik schrijf mezelf ook niet in voor de eerste de beste nieuwsbrief. Ik kom nu al om in de e-mails.

Hoofdstuk 3: Nog in te vullen

Ik heb er nog steeds veel plezier in en ik blijf het gewoon doen zolang ik het leuk vind. Feedback is altijd welkom trouwens. Het spijt me dat ik de laatste maanden minder schrijf maar ik heb het net zoals jullie ook heel erg druk.

En door de groei van seonieuws.com is het niet rustiger geworden zoals je je misschien kunt voorstellen..

Als ik één ding heb geleerd dit jaar dan is het wel hoeveel onzin er verkondigd wordt over SEO. Zelfs de mensen die het zouden moeten weten zitten er soms dik naast. Neem alles wat je leest met een korrel zout, inclusief de inhoud van deze site.

Over SEO schrijven blijkt geen makkelijk opdracht te zijn. Ik doe mijn best en ik probeer mij zoveel mogelijk te baseren op betrouwbare bronnen. Maar ik kan jullie zeker niet garanderen dat die bronnen altijd gelijk hebben.

Het enige dat ik kan beloven is dat ik mijn best doe en dat ik kritisch blijf kijken naar de beschikbare nieuwsbronnen.

Wordt vervolgd..

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

3 reacties

  1. Felicitaties man! Kut dat mensen zo kut deden, maar da’s het internet, nietwaar? haha, maar serieus. Ik vind dit een geweldige site en lees graag je artikelen. Dat je nog maar vele jaren mag meegaan, en proost op wat je al bereikt hebt.

Gesloten voor reacties.