Lokale Google Ranking update op 22 Augustus 2017: Een wijziging aan Possum?

Google Possum UpdateJoy Hawkins – een Amerikaanse SEO specialist met een passie voor Lokale SEO – rapporteerde eind vorige week een Lokale Google Ranking Update.

Deze heeft zeer waarschijnlijk plaatsgevonden rond 22 augustus 2017. Het lijkt er sterk op dat Google  de Possum Update van vorig jaar  deels heeft teruggedraaid of gewoon gewijzigd.

De Google Possum update is eigenlijk een soort filter om te zorgen voor diversiteit in de zoekresultaten en om SPAM vermeldingen te weren.

Hoe werkt Google Possum?

Vóór de Google Possum Update van vorig jaar werden vermeldingen enkel gefilterd op basis van het telefoonnummer en de domeinnaam om zo dubbele vermeldingen te weren. Maar na de update werden bedrijven ineens ook gefilterd op basis van hun fysieke lokatie.

Het kwam erop neer dat gelijkaardige bedrijven die zich in hetzelfde gebouw bevonden het risico liepen om weggefilterd te worden. Zelfs een concurrent iets verderop in de straat kon je vermelding ‘per ongeluk’ uit de Local Pack duwen. Dat was natuurlijk even schrikken voor de bedrijven die dit overkwam.

Bijgevolg maakte deze filter ook veel onschuldige slachtoffers waaronder een aantal van Joy’s klanten. Dat is ook de reden dat Joy de Local Pack trackte met de lokale SEO tools van Bright Local en zo recentelijk een Lokale Google Update kon vastleggen.

Is Google Possum aangepast op 22 augustus 2017?

Toen Joy op 7 September jongstleden een kijkje nam hoe het ervoor stond met haar Possum slachtoffers kwam ze tot de ontdekking dat een groot deel van hen weer zichtbaar was geworden in de Local Pack.

Niet allemaal dus: Als je een adres of gebouw deelt met een gelijkaardig bedrijf loop je nog steeds het risico weggefilterd te worden, máár gelijkaardige bedrijven die een straatnaam delen zijn nu in elk geval uit de zorgen.

In onderstaande screenshot die Joy met ons deelde kan je duidelijk zien dat Dr. Brooks op 21 augustus nergens te zien was in de Local Pack. Waar hij ineens wel verschijnt op 22 augustus:

Google- Possum voorbeeld 22 Augustus 2017

Ze herhaalde de check voor meerdere klanten en kwam tot de conclusie dat minstens 5 van hen weer te zien waren in de Local Pack. Het was dus geen op zichzelf staand geval. Er is dus wel degelijk iets structureels veranderd bij Google rond 22 augustus 2017.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.