Native lazy loading op browserniveau is een feit

Lazy loading chromeGoogle voegt de laatste tijd veel nieuwe updates toe aan de Google Chrome browser. Dat is goed nieuws. Hierdoor komen er steeds nieuwe features beschikbaar. De laatste update heeft betrekking op lazy loading. Simpel gezegd zorgt lazy loading ervoor dat een website niet in één keer in zijn geheel geladen hoeft te worden. Hoe zit deze ontwikkeling precies in elkaar? Dat lees je in dit artikel.

Wat is lazy loading?

Lazy loading vertraagt het laden van afbeeldingen. Alleen de afbeeldingen die zichtbaar zijn op het beeldscherm zullen worden ingeladen. Alle afbeeldingen waarvoor naar beneden gescrold moet worden, laden pas wanneer de websitebezoeker gaat scrollen. Op die manier wordt de website sneller, omdat de website niet van boven naar beneden volledig ingeladen hoeft te worden.

Om van lazy loading gebruik te maken, moesten developers de Intersection Observer API gebruiken of de implement complicated event handlers. Dat Klinkt nogal ingewikkeld. Om die reden (aanname) heeft Google besloten om lazy loading mee te nemen als een standaard attribuut in Google Chrome. Developers kunnen nu gemakkelijk een loading attribuut meegeven bij het toevoegen van een afbeeldingen. Dat ziet er als volgt uit:

Lazy loading Chrome

Het mooie van dit alles? Als er enige kennis van HTML aanwezig is, zou er geen developer nodig zijn om lazy loading te implementeren. Door lazy loading in Google Chrome is er geen developer meer voor nodig. Daardoor zullen er in de toekomst meer websites gaan zijn die over deze feauture zullen beschikken.

Lazy loading ondersteunt de volgende waardes (ook wel values genoemd):

  • Auto: door de waarde op “auto” te zetten zal er niets speciaals gebeuren. Het is de standaard (default) optie van de Google Chrome browser;
  • Lazy: alleen de afbeeldingen die in beeld zichtbaar zijn worden gedownload;
  • Eager: laadt de afbeeldingen of bronnen onmiddellijk.

Wat zijn de voordelen?

De laadtijd van een website (site-speed) is nog steeds een belangrijk onderdeel van SEO. Hoewel veel bedrijven er rekening mee houden, zijn er nog genoeg bedrijven die dat niet doen. De load ofwel aanvraagtijd bij het bezoeken van een website is vaak te zwaar. Elke seconde telt. Anders gezegd kan lazy loading voor de volgende voordelen zorgen:

  1. Er worden minder data gedownload
  2. De pagina wordt in eerste instantie veel sneller geladen
  3. Er treedt geen verspringende content op
  4. Minder requests/aanvragen voor de server

Kortom, lazy loading is ideaal om ervoor te zorgen dat bezoekers niet veel tijd kwijt zijn om een website te laden. Ben jij van plan om meer te doen met lazy loading in de toekomst? Laat het ons weten.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jennerino Bleekman

Online Marketing Specialist bij Weddingdeco.nl
Ik ben een Online Marketing Specialist die niet stil kan zitten. Letterlijk. Daardoor ben ik altijd enthousiast om iedere dag iets nieuws te leren op het gebied van Online Marketing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *