De vergeten alles overtreffende Google rankingfactor

Er is online ontzettend veel info te vinden over het onderwerp SEO en ook over de rankingfactoren die Google hanteert om websites te beoordelen. Er is echter één hele belangrijke rankingfactor die niet vaak genoemd wordt, en die factor is: Het nut van een pagina voor mensen.

De vergeten rankingfactorElke andere denkbare rankingfactor valt in het niet bij deze alles overtreffende ranking factor. Hoe slecht de staat van je site ook is, als jij degene bent met dat gouden stuk content dan zal je site ranken.

Zo ziet men ook nog vaak zelfgemaakte sites vol SEO-fouten vrolijk ranken in de top, simpelweg omdat zij de inhoud bevatten waar mensen het beste op reageren.

Bijvoorbeeld, omdat er mensen achter de site zitten die echt bezig zijn met het onderwerp waar de site over gaat en dus heel betrokken zijn en interessante dingen schrijven. Dingen die andere mensen gewoon echt graag willen lezen. Bijvoorbeeld over zaken uit hun vakgebied, of over hun hobby.

Het zal dit voor dit soort sites echter wél langer duren om te ranken. Dit komt omdat Google in feite proefondervindelijk moet uitvogelen dat die pagina toch het meest relevant is ondanks alle negatieve SEO-factoren.

Met andere woorden: Google is best wel vergevingsgezind als je echt inhoud maakt die mensen graag willen lezen of bekijken. Passie en kennis winnen uiteindelijk altijd in Google.

Wat bedoel je als je zegt dat Google soms proefondervindelijk moet uitvogelen dat een pagina het meest relevant is?

Niemand weet exact hoe de Google algoritmes werken. Wat we wel weten is dat Google de gebruikerservaring van mensen meet en gebruikt om de zoekresultaten mee te verbeteren.

Ik kan je alvast een ding verklappen: Het heeft niets te maken met het bouncepercentage van een pagina zoals sommigen beweren. Dat is complete onzin, het bouncepercentage alleen is een nutteloos criterium om mee te werken.

Soms is een hoog bouncepercentage juist goed. Bijvoorbeeld wanneer een bezoeker een simpele vraag heeft ingetypt in Google en het beste antwoord op jouw pagina gevonden heeft en die voldaan weer verlaat.

Het is wat er daarna gebeurt wat het verschil gaat maken, je bouncepercentage op zichzelf zegt helemaal niets. (Maar dit is dus afhankelijk van het soort site dat je hebt. Op veel sites is een hoog bouncepercentage echt een slecht teken, maar dit is dus geen algemene regel.)

Het gaat er (volgens mijn gezonde boerenverstand) vooral om wat de bezoeker doet nadat hij je site weer heeft verlaten. Als de bezoeker in kwestie het antwoord op zijn vraag gevonden heeft zal hij weer overgaan tot de orde van de dag.

Als de bezoeker de site echter heeft verlaten zonder gevonden te hebben wat hij zocht, dan gaat hij verder met zoeken. In de meeste gevallen klikt de bezoeker terug naar de zoekresultaten en klikt een ander resultaat aan, óf hij typt een andere gerelateerde zoekopdracht in, een fenomeen dat ook wel pogo-sticking genoemd word.

Door dit (én meer) allemaal te meten en op te slaan kan Google er achter komen welke pagina het meest relevant is. En die pagina komt daardoor hoger in de zoekresultaten van Google ongeacht de staat van je site. Alleen op deze manier kan Google ervoor zorgen dat bijvoorbeeld sites van kleine bedrijven die nog niets met SEO gedaan hebben op den duur toch ranken op hun eigen bedrijfsnaam.

Wanneer zo’n site gelanceerd wordt zal hij niet meteen op plek 1 staan omdat andere sites hun SEO-strategie beter op orde hebben. Maar door de gebruikerservaring te meten kan Google erachter komen welke pagina het meest relevant is en zorgen dat die pagina hoger rankt. En dit ondanks het feit dat die pagina niet voldoet aan de andere rankingfactoren. Want deze factor is gewoon veel belangrijker.

Hoe dit exact werkt is jammer genoeg niet bekend. Bovenstaande beschrijving is dus per definitie onvolledig of zelf verkeerd. Waarschijnlijk werkt het nog een stuk ingewikkelder. Want pogosticking alleen zou geen goed criterium zijn om mee te werken (met dank aan Nathan Veenstra voor het aanbrengen van deze nuance).

Maar goed, mijn punt is ook vooral dat Google best wel vergevingsgezind kan zijn als je echt goede inhoud hebt op je site. Hoe ze dat exact voor elkaar krijgen is voor iedereen een mysterie.

Maar hoe kan ik daar van meeprofiteren als mijn site nergens rankt?

Als jouw site nog nergens op rankt, kan er ook niemand op terecht komen (ook niet op den duur) en kan je dus ook niet van dit effect profiteren, hoor ik sommigen al denken. Dat is echter niet waar.

Is het je nooit opgevallen dat een pagina van je site ineens tijdelijk te zien is op een toppositie, maar daar ook snel weer verdwijnt? Zo test Google of andere pagina’s mogelijk een betere gebruikerservaring opleveren.

Is dat niet zo, dan blijf je er uiteraard ook niet staan. Is dat wel zo, dan is het mogelijk dat je pagina gaat stijgen in Google. Het komt erop neer dat Google constant test, meet en bijstuurt.

En dan is er ook nog RankBrain

Het meten van de gebruikerservaring is iets wat Google al heel lang doet. Maar sinds enige tijd is er ook nog RankBrain. RankBrain maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) om de zoekintentie van Google gebruikers beter te interpreteren.

RankBrain kan – net zoals een mens –  raden, onthouden en leren van gemaakte fouten. En dat laatste is het grootste voordeel van RankBrain. Aangezien RankBrain over AI beschikt kan het sneller beslissingen maken dan een systeem wat gebaseerd is op metingen en berekeningen.

Wil je meer weten over RankBrain? Lees het artikel: Wat is Google Rankbrain? – (Wat ik ooit schreef op mijn bedrijfswebsite voor ik met deze site begon.)

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.