Google kondigt Centralized Google Analytics Settings aan voor Google Tag Manager

Op 10 mei heeft Google via haar blog een nieuwe functie aangekondigd voor Google Tag Manager (GTM): Centralized Google Analytics Settings. Dit moet het eenvoudiger en minder tijdrovend maken om Google Analytics (GA) tags aan te passen in GTM.

Google Tag Manager Settings variabele

Google tag managerGTM wordt gebruikt om tags te beheren, zoals de Facebook pixel of Google Analytics tracking code. Degenen die middels GTM allerlei gebeurtenissen op de website willen meten in GA, hebben veel verschillende Universal Analytics tags. Denk aan uitgaande klikken, klikken op knoppen en klikken op e-mailadressen.

Bij het aanmaken van een Universal Analytics tag moet de GA tracking code worden opgegeven. Bij veel tags kan dit veel tijd kosten. Wie GTM al wat langer gebruikt, zal daar een constante variabele voor gebruiken. Maar custom dimensions of metrics aanpassen bij meerdere Universal Analytics tags is tijdrovend.

Daarom is Google begonnen met het uitrollen van de Centralized Google Analytics Settings. Hiermee kun je een Settings variabele aanmaken die alle instellingen voor GA bevat, zoals de tracking code, custom dimensions en custom metrics. Deze instellingen zijn gecentraliseerd op één plek; de Settings variabele. Maak je een aanpassing aan een Settings variabele, dan heeft dat invloed op alle Universal Analytics tags die deze Settings variabele gebruiken.

Dit moet tijd besparen wanneer je aanpassingen gaat doen aan de Universal Analytics tags. Tevens krijg je bij het maken van Universal Analytics tags de mogelijkheid om settings uit de Settings variabele te overrulen.

Bestaande tags zullen blijven werken zonder Settings variabele, maar uiteindelijk zullen nieuwe Universal Analytics tags gemaakt moeten worden met Settings variabele.

Uitleg video

Naast de blogpost op de Analytics blog heeft Google ook een video op YouTube geplaatst, waarin ze uitleggen hoe de tag werkt.

Is dit handig voor mij?

Ik denk dat dit handig is voor degenen die heel weinig met GTM werken en degenen die juist veel met GTM werken. Wie niet weet dat je een constante variabele kan gebruiken voor de GA tracking code, zal dit tijd besparen. Zij zullen door de Settings variabele de tracking code slechts één keer invullen. Wie GTM gebruikt voor inhoudsgroepen en custom dimensions en metrics en dit regelmatig aanpassen kan dit tijd besparen, omdat er een gecentraliseerde plek is om dit aan te passen. Heb je een constante variabele voor je GA tracking code en gebruik je GTM slechts om een aantal klikken te meten, dan verwacht ik niet dat dit veel tijd zal besparen.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kevin Brinkman

Online Marketeer at Stramark
Online marketeer bij Stramark. Geïnteresseerd in bijna alles wat met online te maken heeft; SEO, SEA, linkbuilding en coderen. Tevens groot fan van Google Tag Manager. Draagt graag zijn steentje bij aan seonieuws.com.