Nieuwe scroll tracking optie in Google Tag Manager

Google tag managerSchrijf jij regelmatig lange, uitgebreide artikelen voor jouw website? Dan wil je graag weten of bezoekers de tekst ook helemaal lezen.

Om hier inzicht in te krijgen, kan je scroll tracking gebruiken. Tot nu toe was dit als mogelijk met dit stukje code van Rob Flaherty in Google Tag Manager (hoe gebruik je GTM).

Deze data, uitgedrukt in pixels en/of percentage, kan vervolgens in Google Analytics geanalyseerd worden.

Scroll tracking optie

Nu is er echter een scroll tracking functie in GTM zelf. Deze functie bestaat uit een trigger en een drietal variabelen.

Hiermee is het mogelijk om tags te activeren, wanneer iemand een bepaald deel van de pagina heeft gezien. Bijvoorbeeld 50%. De variabelen kunnen gebruikt worden om data over scroldiepte naar Google Analytics te sturen.

Naast verticale scroll tracking, biedt GTM ook horizontale scroll tracking als mogelijkheid.

Scroll tracking trigger

Om de scroll tracking trigger te gebruiken navigeer je naar “Triggers” en klik je vervolgens op “Nieuw”. Als Triggertype kies je “Scroldiepte”.

Verder spreken de verschillende elementen van de trigger redelijk voor zich. Overigens is het niet nodig om meerdere triggers aan te maken voor de verschillende meetmomenten. Bij percentage kan je bijvoorbeeld “25, 50, 75, 100” invullen.

Wanneer je alleen de scroldiepte van bijvoorbeeld artikelen wilt meten, kan je dit aangeven bij “Deze trigger wordt geactiveerd voor”, dan te kiezen voor “Sommige pagina’s” en hier “Page URL” bevat “/blog/”. Uiteraard werkt dit alleen als “/blog/” in de URL van je blog voorkomt.

Scroll tracking variabelen

Om de scroll tracking variabelen te zien gaan je naar “Variabele” enkele klik je op “Configureren”. In de lijst die je te zien krijgt ga je op zoek naar “Scroll Depth Threshold”, “Scroll Depth Units” en “Scroll Direction”.

  • Scroll Depth Threshold: aantal, bijvoorbeeld 100 wanneer iemand 100% van de pagina heeft gezien;
  • Scroll Depth Units: percent of pixels;
  • Scroll Direction: vertical of horizontal.

Scroll tracking tag

Om scroll tracking data in Google Analytics te krijgen, maak je een tag aan. Als tagtype kies je “Gebeurtenis”. Gebruik de scroll tracking trigger om de tag op het juiste moment te activeren. De “Scroll Depth Threshold” variabele gebruik je als “Actie”.

Tips

Ga je scroll tracking gebruiken om deze data als event naar Google Analytics te sturen? Dan raad ik aan om de scroldiepte als percentages weer te geven. Hierdoor blijft je data overzichtelijk.

Omdat iedere pagina en artikel een andere lengte heeft, genereert scroll tracking een grote lijst met cijfers. Dit is lastig te analyseren, omdat een diepte van 600 pixels bij de ene pagina de hele pagina is, is het bij de andere pagina pas de helft van de pagina.

Bij het aanmaken van de tag, kan je niet-interactietreffer op “Waar” zetten. Hierdoor heeft deze tag geen invloed op de bounce rate in Google Analytics.

Stel dat iemand naar jouw website linkt en dan naar een specifiek deel van de pagina (www.example.com/#tussenkopje). Wanneer iemand op die link klikt komt hij direct op de helft van de pagina. Hierdoor worden de tags voor 25% en 50% direct geactiveerd. Omdat Google Analytics iets heeft gemeten, is geen sprake van een bounce. Ook niet wanneer de bezoeker binnen drie tellen weer vertrekt.

Conclusie

Hoewel het meten van de scroldiepte niets nieuws is, maken deze trigger en variabelen het wel eenvoudiger. Met name voor degene die niet met code willen werken is dit een goede oplossing.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kevin Brinkman

Online Marketeer at Stramark
Online marketeer bij Stramark. Geïnteresseerd in bijna alles wat met online te maken heeft; SEO, SEA, linkbuilding en coderen. Tevens groot fan van Google Tag Manager. Draagt graag zijn steentje bij aan seonieuws.com.