Lancering SEOradar.nl, een Google Algoritme Tracker voor de lage landen

Vandaag op 10 April 2017 werd SEOradar.nl officieel gelanceerd. SEO radar is de allereerste Google Algoritme Tracker voor de lage landen. SEO Radar trackt de rankings van een groot aantal belangrijke Nederlandse websites en visualiseert eventuele fluctuaties.

Waarom bestaat SEO radar?

Het antwoord is simpel: Meten is weten! Het idee is ontstaan doordat ik met seonieuws.com begonnen ben. Ik gebruikte tot nu toe screenshots van Algoroo of andere bestaande Google Algoritme Trackers bij de artikels over Google Updates.

SEO Radar

Maar deze tools tracken meestal google.com en niet google.nl. Niet erg toepasselijk.

En bovendien kan ik niet meekijken in de database van Algoroo om gegevens te analyseren. Dat kan ik nu wel met SEO Radar. Want die staat op mijn eigen server.

Alle gegevens zitten in mijn database en ik kan zelfs scripts op maat schrijven om info uit de database te trekken of direct analyses te doen door middel van de code in het script zelf. Want PHP kan veel sneller tellen en rekenen dan ik.

Wat voor sites trackt SEO radar?

SEOradar.nl trackt alleen Nederlandse websites in Google.nl en de trefwoorden die getrackt worden zijn met veel zorg en aandacht uitgekozen. Momenteel heb ik vooral veel goede en bekende websites toegevoegd. Dat is de grootste groep.

Maar ik heb ook al een flink aantal twijfelachtige sites  toegevoegd. Als jullie er nog tegenkomen dan hoor ik het graag. Ik heb er nog meer nodig. Als het interessant is zal ik het toevoegen aan SEOradar.nl. (Mailen graag, ik wil geen slechte links in de comments)

Wat voor zoekopdrachten tracked SEO radar?

SEO radar trackt verschillende soorten zoekopdrachten. Waaronder longtails, shorttails & lokaal gerichte zoekopdrachten. Momenteel meet SEO radar vooral populaire zoekopdrachten. Logisch want ik heb om te beginnen vooral sites toegevoegd die er echt toe doen in Nederland.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

SEO radar verder ontwikkelen zodat het een tool wordt die nuttig is voor de Nederlandstalige SEO community. Momenteel is het enkel een simpele statistiek op een site maar er is meer mogelijk.

Door de sites en soorten zoekopdrachten te categoriseren kan ik straks hopelijk ook zien welke groep het hardst getroffen is door een eventuele Google Update. En dan kan ik er ook iets over schrijven op seonieuws.com.

Alleen ben ik jammer genoeg zo ver nog niet dat ik dit stuk met jullie kan delen. Het project is nog volop in ontwikkeling. Het is maatwerk dus daar ben ik nog wel even zoet mee. Momenteel zijn enkel de sites gecategoriseerd, al de rest moet ik nog maken.

Neem gerust een kijkje op  SEOradar.nlIk hoor graag wat je ervan denkt. Je kunt reageren via het reactieformulier onderaan deze pagina.

The following two tabs change content below.
Avatar

Kim Pittoors

Eigenaar bij Nethit
Gelukkige vader, Oprichter van Nethit.nl & SEOnieuws.com, Webdesigner, SEO specialist en Usability Freak. Gek op Linux en verslaafd aan scoren in Google.

7 reacties

 1. Hoi Kim,
  Wat goed dat je je stort op Nederlandse SEO.
  Ik heb nog een taaltip voor je volgende blog. Al die lastige werkwoorden uit het Engels vervoeg je in het Nederlands volgens de ‘gewone’ regels (ook al ziet het er soms vreemd uit, zoals bij updaten-hij updatet). Bij tracken is het dus ‘hij trackt’.
  Succes met je project!

  1. Tnx voor de tip, maar ik vind het prima zo. Mensen in dit vakgebied zijn wel wat gewend hoor. Ik vind Engelse woorden omzetten naar het Nederlands onzin. Het is Engels, geen Nederlands, dus dat moet je er ook niet van willen maken. Want het ziet er niet uit. Updatet is een prima voorbeeld. Iemand die daar over ging zal ooit bedacht hebben dat dat een goed idee was. Maar dat was het niet 😉

  2. Maar toch bedankt voor de goed raad Eveline, dat apprecier ik wel. Erg aardig van je. En het is ook logisch gezien je achtergrond. De eindredactie is het wel met je eens, en misschien ruimt die de rommel nog wel op achter mij. Maar zelf vertik ik het. Ik heb ook nog een paar tips voor je. Ik zie dat je site niet mobielvriendelijk is. Toch eens tijd om daarnaar te kijken nu zoveel mensen op mobiele apparaten zitten. Verder is het misschien een idee om wat met je paginatitel ta gaan doen. Je leest er hier meer over: https://www.nethit.nl/seo-tip-1-het-belang-van-de-pagina-titel

   1. Ik ben het inderdaad wel met Eveline eens, Kim 😉
    Heb het inmiddels aangepast. Daar ben ik de eindredactie voor hè? 🙂

    En dan twijfel ik nog of ik ‘artikels’ aanpas of niet. In het Nederlands is het ‘artikelen’, maar gezien jouw Vlaamse afkomst vind ik ‘artikels’ acceptabel. Dat mag ook gewoon jouw identiteit zijn zo…

   2. Zie, daar heb je het al, nog zo’n taalpuritein 😉
    Persoonlijk denk ik dat de verengelsing niet meer te stoppen is. Verandering kan je niet tegenhouden.

    Ik vind het ook altijd wel grappig dat de mensen die er het meeste over klagen (meestal vijftigers en zestigers) net degenen zijn die ons als kind achter de TV en computer geparkeerd hebben. Wat dachten ze zelf dat er zou gebeuren?

    Meningen verschillen nou eenmaal, dat is niet erg. Juist door anders te zijn vul je elkaar mooi aan. Dus bedankt voor je deskundige hulp Nathan, je bent een kei 😉

 2. Lekker inhoudelijke discussie jongens! ^_^
  Goed gedaan Kim, dit is erg handig voor de NLse SEO community. Zal de site geregeld even checken.
  Kan je wat meer vertellen over je methodologie? Bv. welke keywords en websites je trackt/ed of in welke categorieën ze vallen?

  1. Tnx Brent,

   Ja ik heb liever dat ze het over de inhoud hebben inderdaad. Maar goed het is toch erg aardig dat mensen willen helpen, het is goed bedoeld. Als ik flagrante SEO fouten zie moet ik er ook wat van zeggen. Dus ik snap het wel. Alleen heb ik een andere mening over die verengelsing.

   Momenteel track ik vooral populaire sites uit verschillend sectoren: Toerisme, Detailhandel, Nieuws en Media enz.. Dus gewoon echt de sites die de meeste Nederlanders bezoeken. Bol.com zit er natuurlijk bij en Zoover enz.. (teveel om op te noemen)

   Verder kon ik het natuurlijk ook niet laten om sites van SEO en Marketing bureaus toe te voegen. Dat zijn dus allemaal vrij goede sites, weinig rommel.
   Daarna ben ik ook begonnen met express slechte sites toe te voegen met slechte inhoud of ongezonde backlink profielen enz.. Maar de goede sites zijn nog steeds in de meerderheid.

   Momenteel heb ik nog maar 1 categorie en dat is die van de sectoren. Ik heb natuurlijk eerst gewoon de tracker gemaakt en dat was uiteraard al een hoop werk op zich.
   Maar ik ben momenteel bezig met meerdere categorien in te bouwen en de sites en trefwoorden te categoriseren. Dan heb je straks voor de sites dus bv een categorie voor de sector, Black of White-Hat, en een eentje voor de algemene populariteit.

   Per trefwoord is er dan een categorie waar je kunt kiezen wat voor trefwoord het is: Short Tail, Long Tail, Local enz..
   Maar dat is allemaal nog niet klaar helaas. Een deel van de categorieen zijn er al, maar het is een hoop werk want ik moet nu elke site en elk trefwoord categoriseren met terugwerkende kracht. Een hoop repetitief werk dus, maar wel de moeite want daar kan ik later leuke statistieken uit halen.

   Maar ik ben intussen verder gegaan met andere dingen die minder saai zijn en sneller resultaat zouden opleveren. Ik had namelijk eerder al een bot gemaakt voor mezelf om backlinks te zoeken en ook om de inhoud van webpagina’s te beoordelen op SEO factoren en die dan een ranking mee te geven (Een getal wat ik momenteel fooRank noem).

   Een soort geautomatiseerde SEO check zeg maar. (Ik had origineel zelfs een intern pagerank systeem geprogrammeerd maar dat loopt helaas vast als ik teveel pagina’s in mijn database heb. Die berekeningen kosten erg veel computerkracht, dus dat staat nu helaas gewoon uit.)

   Nou, die bot werkt sinds kort nu ook voor SEOradar.nl. Dat systeem is er wel al helemaal en is momenteel bezig met crawlen. Zo weet ik binnenkort bv ook hoeveel backlinks sites en pagina’s hebben. Heb ik een idee van de on-page SEO status en heb ik de broncode van alle gecrawlde paginas ook nog eens in cache in mijn database staan (daar kan ik queries op uitvoeren en scripts voor schrijven om dingen te onderzoeken en berekenen).

   Verder staan er in die database dan meteen ook nog hopen andere data die ooit wel eens van pas zou kunnen komen. Het idee is dat ik na een Google Update onderzoek kan doen en statistieken kan trekken uit die database. Ik kan na de update dan gewoon scripts om maat programmeren om de gegevens in de database te analyseren.

   De laatste update was bv Google Fred. Wel, als ik die database toen al gehad had, dan had ik bv kunnen proberen om een script te schrijven dat backlinks analyseert of probeert uit te vogelen of pagina’s overmatig veel reclame bevatten. Dat zou toch mooi geweest zijn!

   Maar goed het idee is: Meten is weten! Ik probeer zo veel mogelijk data te hebben zodat ik na een update onderzoek kan doen en met cijfers kan komen. Want computers zijn uiteindelijk veel beter in het onderscheiden van patronen in grote hoeveelheden data dan mensen. Ik kan ook handmatig 100 sites gaan onderzoeken en mijn mening geven maar dat is niet hetzelfde.

   Het is allemaal een hoop werk, maar het is wel erg leuk om te doen en ook erg leerzaam trouwens. Ik amuseer mij wel!

   Het is nu allemaal één groot experiment natuurlijk, maar wie weet kan ik er ooit nog wel hele leuke dingen mee doen… En anders heb ik weer een hoop bijgeleerd, dat is altijd goed toch 😉

   Groetjes Kim

Gesloten voor reacties.